بین الملل تابناک: سیصد و پنجاه و پنجمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«ولودیمیر زلنسکی»، رئیسجمهور اوکراین احتمال واگذاری اراضی اوکراین در توافق احتمالی با روسیه را منتفی دانست.
زلنسکی در مصاحبهای با بی.بی.سی که در آستانه عملیات نظامی روسیه در اوکراین انجام شده گفته که واگذاری اراضی به روسیه به معنی این است که «روسیه ممکن است بازگردد.»
زلنسکی همچنین مدعی شده که ارسال سلاح از سوی کشورهای غربی، صلح را نزدیکتر خواهد کرد. او همچنین تصریح کرد که حمله بهاره روسیه از همین الان آغاز شده است. او گفت: «حملات روسیه همین الان از چندین جهت اتفاق میافتند.»
رئیسجمهور اوکراین با وجود این معتقد است که نیروهای ارتش اوکراین میتوانند در برابر پیشروی روسیه مقاومت کنند و سپس یک ضدحمله را آغاز کنند.
زلنسکی گفت: «البته سلاحهای مدرن صلح را تسریع میکنند. سلاح تنها زبانی است که روسیه میفهمد.»
رئیسجمهور اوکراین هفته گذشته برای مجاب کردن کشورهای اروپایی به ارسال سلاحهای بیشتر بربای کشورش با سران انگلیس و اتحادیه اروپا دیدار کرد. هنگامی که زلنسکی از انگلیس خواست برای اوکراین جنگنده ارسال کند ریشی سوناک، نخستوزیر انگلیس گفت: «هیچ چیز از روی میز خارج نیست.»
زلنسکی درباره موضوح احتمال پیوستن بلاروس به جنگ با اوکراین هم اظهار نظر کرد. او گفت: «امیدوارم آنها به جنگ نپیوندند. اگر این کار را انجام دهند مبارزه میکنیم و پیروز میشویم.»
زلنسکی در پاسخ به این سوال که آیا از تاکتیکهای روسیه در جنگ شگفتزده شده است یا خیر این تاکتیکها را «بیارزش» توصیف کرد.
ممتاز زهرا سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان امروز در کنفرانس مطبوعاتی هفتگی خود در اسلامآباد گفت: گزارشها درباره صادرات تجهیزات دفاعی پاکستان به اوکراین دقیق نیست.
وی اظهار داشت: پاکستان بر موضع بی طرفی خود در قبال درگیریهای نظامی پایبند است و این سیاست مناقشه نظامی روسیه و اوکراین را نیز شامل میشود.
زهرا افزود: پاکستان تنها براساس استفاده نهایی از سوی کشور مقصد و اطمینان از عدم انتقال تجهیزات نظامی به جای دیگر، اقلام دفاعی خود را به سایر کشورها صادر میکند.
«الی کوهن» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در دیدار با «دیمیتری کولبا» وزیر خارجه اوکراین بر حمایت مستمر تل آویو از اوکراین تاکید کرد.
وزیر خارجه رژیم صهیونیستی گفت که به وزیر خارجه اوکراین اطلاع داده است که این رژیم از طرح صلح اوکراین در هفته آینده در سازمان ملل متحد حمایت خواهد کرد.
وی افزود: ما تجربیات خود را از طریق MASHAV (آژانس همکاری بینالمللی اسرائیل) به اشتراک گذاشتیم که به هزاران متخصص اوکراینی در زمینههای مدیریت اورژانس و همچنین رسیدگی به مراقبتهای اجتماعی و پس از سانحه آموزش میدهد.
کوهن تاکید کردکه رژیم صهیونیستی متعهد به ادامه حمایت از اوکراین در ماهها و سالهای آینده است و تا سقف ۲۰۰ میلیون دلار در حوزه بهداشت و درمان و زیرساختهای غیرنظامی در اوکراین کمک خواهد کرد.
وزیر خارجه رژیم صهیونیستی همچنین گفت: به اوکراین کمک خواهیم کرد تا یک سیستم هشدار زود هنگام هوشمند ایجاد کند.
وی همچنین اظهارات خصمانهای علیه ایران ایراد کرد و مدعی شد که اقدامات ایران تهدیدی برای اوکراین و اروپا است.
وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در پایان گفت: ما در کنار دوستان اوکراینی خود خواهیم بود و در همه سطوح و در هر سطح بینالمللی با هم همکاری خواهیم کرد تا امنیت منطقه و ما تضمین شود.
کوهن صبح روز پنجشنبه برای دیدار با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور و دیمیتری کولبا همتای اوکراینی خود وارد بوچا از مناطق نزدیک کییف شد.
کوهن عالی ترین مقام رسمی (رژیم) اسرائیل است که از زمان آغاز جنگ اوکراین از این کشور دیدار میکند.
وی پس از دیدار یک روزه از ترکیه چهارشنبه شب وارد لهستان شد، سپس به همراه هیات همراهش از شهر مرزی پرزیمیسل به کییف رفت. به دلایل امنیتی سفر وی پنهانی و بدون اعلام رسانهای شدن تا زمان رسیدن به بوچا انجام شد.
قرار است کوهن در مراسمی رسمی برای بازگشایی دائم سفارت (رژیم) اسرائیل در کییف شرکت و با جامعه یهودیان کییف دیدار کند. سپس جمعه صبح به اسرائیل بازگردد.
وزیر امور خارجه آمریکا، گفت که واشنگتن "فعالانه" اوکراین را برای باز پسگیری کریمه از روسیه تشویق نمیکند.
به گزارش آرتی، پولیتیکو به نقل از چهار نفر از آشنایان با تماس زوم آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا با گروهی از کارشناسان گفت: اقدام در کریمه تنها تصمیم کییف خواهد بود.
بر اساس این گزارش، این اظهارات پس از آن مطرح شد که فردی در تماس تلفنی از بلینکن پرسید که آیا ایالات متحده به کییف برای بازپس گیری شبه جزیره دریای سیاه کمک میکند. گفته میشود که بلینکن پاسخ داده است که این یک «خط قرمز» برای ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه خواهد بود و باعث «پاسخ گستردهتر روسیه» خواهد شد.
دو نفر از افرادی که پولیتیکو از آنها نقل قول کرد، گفتند بلینکن آنها را به این باور رساند که ایالات متحده عملیات بالقوه برای تصرف کریمه را "در حال حاضر یک اقدام عاقلانه" نمی داند. آنها تاکید کردند، اما این دیپلمات به صراحت این را نگفته است.
بر اساس گزارش پولیتیکو، بلینکن در عوض گفت که واشنگتن بر کمک به کییف «در جایی که جنگ است» تمرکز کرده است.
لوید آستین رئیس پنتاگون با بیان اینکه ایالات متحده آمریکا به تضمین حاکمیت و آزادی کشورهای بالتیک متعهد است، مدعی شد: نیروهای روسیه در جنگ اوکراین متحمل تلفات زیادی شده اند و امیدواریم این روند ادامه یابد.
وزیر دفاع آمریکا که در تداوم سفر اروپایی خود در استونی به سر میبرد، روز پنجشنبه به وقت محلی افزود: می خواهم امری را برای مردم استونی روشن کنم. آمریکا همچنان متعهد به تضمین آزادی و حاکمیت متحدان بالتیک خود است.
وی افزود: ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه فکر میکرد که میتواند ناتو را به چالش بکشد، اما حمله او به اوکراین نتیجه عکس داد. تعهد ما به ماده 5 ناتو(حمله به یک عضو حمله به همه اعضا است) کاملاً راسخ است.
رئیس پنتاگون اضافه کرد: روسیه همچنان تعداد زیادی از نیروهای خود را به میدان جنگ می فرستد. آنها مجهز و آموزش دیده نیستند.
وی ادعا کرد: نیروهای روسیه تلفات زیادی متحمل شده اند و ما انتظار داریم که این روند ادامه یابد.
رئیس پنتاگون به همراه ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده آمریکا در استانه سالگرد جنگ اوکراین در نهمین نشست گروه ارتباطی دفاعی اوکراین شرکت و با وزرای دفاع کشورهای عضو ناتو در حال گفتگو است.
وزیر دفاع آمریکا پیش از این در نشستی خبری در پاسخ به سوال خبرنگار اوکراینی درباره ارائه جنگنده های جدید به کی یف گفت که در مورد ارائه جنگنده به اوکراین، اطلاعیه جدیدی ندارم.ما به همکاری با اوکراین برای رفع فوری ترین نیازهای آن ادامه خواهیم داد.
وزیر دفاع آمریکا ادعا کرد: روسیه در فکر حمله ای در بهار است, بنابراین ما باید کارهای زیادی انجام دهیم. ما می دانیم که روسیه تعداد قابل توجهی هواپیما در اختیار دارد و توانایی های هوایی زیادی برای این کشور وجود دارد. به همین دلیل است که ما هر کاری که میتوانیم برای تقویت توانایی دفاع هوایی انجام خواهیم داد.
یک منبع ناتو می گوید: «در طول جنگ سرد، هر کشوری طرح دفاع غیرنظامی خود را در صورت بروز خطرات، بحران یا حتی تهاجم داشت... اما با پایان جنگ سرد این طرح از بین رفت.» و بحث در سال ۲۰۱۴ بین ۳۰ متحد و پس از الحاق کریمه به روسیه از سر گرفته شد.
به نوشته لوموند، هر کشور رویکرد خاص خود را در مورد نحوه مشارکت بخش غیرنظامی در دفاع ملی دارد، برخی کشورها مانند سوئد یا نروژ آن را «دفاع کامل» می نامند. برخی دیگر مانند فنلاند یا لتونی به «دفاع همه جانبه» یا «مقاومت» اشاره می کنند.
در حالی که ناتو تصمیم گرفته موضع دفاعی خود را تقویت کند و از سال ۲۰۱۶ نیروهایی را در جناح شرقی اروپا مستقر کند، بازتاب موازی در مورد انعطاف پذیری زیرساخت های غیرنظامی و همچنین نحوه محافظت و آماده سازی ملتها را آغاز کرده است.
در ورشو، در سال ۲۰۱۶، متحدان بر روی هفت الزام اساسی که متعهد به اجرای آنها بودند، از جمله تضمین تداوم مقامات دولتی و خدمات عمومی اساسی، انعطاف پذیری منابع انرژی، منابع آب، غذا و غیره به توافق رسیدند.
دفاع مدنی از زمان الحاق کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴ به صدر برنامه سیاسی سوئد بازگشته است. این کشور در حال آماده سازی برای اطمینان از مقاومت ساکنان در صورت درگیری است.
نیروهای دفاع مدنی در اواخر سال گذشته میلادی، ۱۶ درصد افزایش یافتند. این نیروها متشکل از سربازان حرفهای، سربازان ذخیره، کارمندان خدمات مدنی و رانندگان اتوبوسها هستند و همه آنها «مأموریت جنگی» دریافت کردهاند مبنی بر این که اگر سوئد مورد حمله قرار گرفت، می دانند چه انتظاری از آنها می رود.
برای مثال، کارمندان رادیو و تلویزیون سراسری سوئد که در اکتبر ۲۰۲۲ به آنها اطلاع داده شد، باید در موقعیتهایی که برای اطلاع رسانی به شهروندان ضروری تشخیص داده میشوند، به کار خود ادامه دهند.
برخی به خاطر مهارتهای خاص خود انتخاب میشوند. از همه خواسته شده که احتیاط کنند، زیرا دفاع مدنی کشور در خطر است. مسئول ارتباطات در آژانس استخدام نیروهای مسلح سوئد، میگوید: اکنون، پس از یک فاصله طولانی که تقریباً سه دهه به طول انجامید، در حال رستاخیز کامل هستیم، از زمانی که "ما می خواستیم به صلح ابدی ایمان داشته باشیم."
او میگوید: وقتی پلیس لیستهای خود را برای ما ارسال کرد، متوجه شدیم که چندین هزار صلحبان ذخیره داریم. ۱۲۱۵۰۰ جوان سوئدی در سال ۲۰۲۲ تولد ۱۶ سالگی خود را جشن گرفتند، آژانس حوادث غیرمترقبه مدنی سوئد (MSB) نامهای به آنها ارسال کرد و به آنها اطلاع داد که اکنون بخشی از "دفاع کامل" پادشاهی هستند و "مجبور هستند در صورت بروز هرگونه تهدید یا جنگ وارد عمل شوند. این وظیفه دفاعی را که تا پایان قرن بیستم فراموش شده بود، یادآوری کردند.
«میخائیل رازوِئوژائف» فرماندار شهر بندری سواستوپول اعلام کرد که روسیه چند فروند پهپاد اعزامی اوکراین برای حمله به ناوگان دریای سیاه روسیه ساقط شدند.
منابع رسانهای خبر دادند که مقام ارشد مسکو از دفع حمله پهپادی شامگاه چهارشنبه (دیشب) اوکراین به سواستوپول مقر ناوگان دریای سیاه نیروی دریایی روسیه خبر داد.
«میخائیل رازوِئوژائف» فرماندار شهر بندری سواستوپول در پیامی که در صفحه تلگرام خود مخابره کرد، خبر داده که حمله اوکراینیها با چند فروند پهپاد انجام شد.
به گفته این مقام روس، نیروهای مستقر در سواستوپول این حمله را دفع کردند و توانستند چند پهپاد را ساقط کنند.
بندر سواستوپو طی ماههای اخیر بارها هدف حملات هوایی و پهپادی قرار گرفته است. این بندر تا قبل از سال ۲۰۱۴ و الحاق شبه جزیره کریمه در اختیار اوکراین قرار داشت. بعد از برگزاری همه پرسی سال ۲۰۱۴ در شبه جزیره کریمه و رای اکثریت ساکنان آن برای الحاق به روسیه، مسکو این بندر را به مقر ناوگان دریای سیاه نیروی دریایی روسیه تبدیل کرده است.
اعلام آمادگی بلاروس برای پیوستن به جنگ علیه اوکراین
رئیسجمهور بلاروس گفت: تنها در صورتی به سربازان خود دستور می دهد، در کنار روسیه بجنگند، که کشور دیگری به بلاروس حمله کند.
به گزارش خبرگزاری دولتی بلتا، الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهور بلاروس که بارها ادعاهای کییف و غرب، مبنی بر کشاندن کشورش به جنگ اوکراین در سمت مسکو را رد کرده است، همچنین گفت که قصد دارد روز جمعه با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه دیدار کند.
او در دیدار با خبرنگاران خارجی و بلاروسی در مینسک گفت: من فقط در یک مورد آماده جنگ همراه روسها از خاک بلاروس هستم: اگر حتی یک سرباز برای کشتن مردم من وارد خاک بلاروس شود. اگر آنها به بلاروس تجاوز کنند، پاسخ، شدیدترین خواهد بود و جنگ ماهیت کاملاً متفاوتی به خود خواهد گرفت.»
لوکاشنکو افزود، این نه تنها به اوکراین بلکه به سایر همسایگان بلاروس نیز مربوط می شود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار بیبیسی، یادآور شد که حتی قبل از آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه، اوکراین در حال آماده شدن برای استفاده از موشکاندازهای متعدد خود علیه بلاروس بود. او گفت: اوکراین به عمد این کار را انجام داد. نمیدانم چرا؟! در سال ۲۰۲۰، اوکراین در واقع اولین کشوری بود که تحریم هایی را علیه بلاروس اعمال کرد، حتی قبل از اینکه کشورهای غربی این کار را انجام دهند. نه ایالات متحده بود، نه آنگلوساکسون ها، نه اروپای غربی. متأسفانه، این کشور خویشاوند ما اوکراین بود. این کشور حریم هوایی را بست، اقدامات تحریک آمیز انجام و جنگنده ها را آموزش داد.
لوکاشنکو تاکید کرد: بلاروس قرار نیست بسیج اعلام کند، بلاروس ها نباید نگران این باشند. ارتش ما به همین ترتیب به انجام وظایف خود ادامه می دهد. ما هیچ بسیجی اعلام نکردهایم و قرار نیست انجام دهیم؛ اما ما خود را برای جنگ آماده میکنیم تا بتوانیم از تجاوز علیه خود جلوگیری کنیم. بلاروس ها نیازی به نگرانی در مورد آن ندارند.
رهبر بلاروس تأکید کرد: «مردم ما باید به کار خود ادامه دهند و آرام باشند.»
الکساندر لوکاشنکو توضیح داد: « اگر احساس کنیم که جنگ در شرف شروع است، بسیج را انجام می دهیم. تاکنون چنین تهدیدی وجود ندارد. اگر صلح میخواهید برای جنگ آماده شوید. این من نبودم که این ایده را ابداع کردم؛ بنابراین، اگر خواهان صلح هستید، باید برای جنگ آماده باشید و دشمن شما باید بفهمد که شما آماده هستید.»
در مورد برخی گزارشها از فرار برخی مردم از بلاروس لوکاشنکو گفت: مطمئنم که این «ترس» به زودی فروکش خواهد کرد و این فقط یک کمپین اطلاعاتی است که اهداف خاصی را دنبال میکند؛ بدان معنا که آنها در بلاروس به چیزی فکر می کنندو یا آنها به سادگی میخواهند شعله های آتش را در اینجا شعله ور کنند.
او در مورد کسانی که خواهان صلح در اوکراین نیستند صحبت کرد و همچنین دلایل استفاده بلاروس از ارتش خود را نام برد.
لوکاشنکو همچنین اظهارات سیاستمداران غربی را یادآور شد که از توافقات مینسک به عنوان فرصتی برای آماده کردن ارتش اوکراین برای جنگ استفاده شده است و گفت: شما نامش را تهاجم میگذارید. من غیر از این فکر می کنم. این یک تهاجم نیست. مقامات اوکراینی این عملیات را تحریک کردند. با اقداماتی از این دست. من فقط چند نفر از آنها را نام بردم. اگر آنها با روسیه به توافق می رسیدند، هیچ تهاجمی وجود نداشت.
رهبر بلاروس گفت: من معتقدم که این حفاظت از منافع و مردم روسیه است؛ اما همه چیز طراحی شده بود و از توافقات مینسک شروع شد. لوکاشنکو همچنین اقدامات مقامات اوکراینی در دونباس و فاجعه اودسا را یادآور شد.
رئیسجمهور بلاروس اطمینان داد که اوکراین تنها بهانهای برای جنگی بود که غرب به راه انداخت. علاوه بر این، علاقه به تجزیه اوکراین وجود دارد.
او گفت: شما روسیه را مقصر می دانید. اما این شما هستید که می خواهید اوکراین را به دست لهستان تجزیه کنید. اگر صلح می خواهید، بیایید در مورد صلح صحبت کنیم؛ اسلحه ها ساکت خواهند شد.
رئیس دولت بلاروس با درخواست آغاز گفتوگوهای صلح گفت: اگر می خواهید صلح در اوکراین باشد، بیایید از فردا صحبت درباره صلح را آغاز کنیم و اسلحه ها ساکت خواهند شد. اما شما [غربی ها] این را نمیخواهید؛ در عوض شما درگیری را تشدید می کنید. مردم دارند می میرند. بیایید آن را متوقف کنیم. همه چیز برای این امر مهیاس، ولی اروپا را تحت فشار گذاشتهاند و وادار میکنند هر کاری که میخواهند انجام دهند.
الکساندر لوکاشنکو با بازگشت به این که آیا "تجاوز" از سوی بلاروس امکان پذیر است، یک بار دیگر تکرار کرد: ما ملتی صلح طلب هستیم. می دانیم جنگ چیست. ما جنگ نمی خواهیم. ما به هیچ وجه قصد نداریم نیروها به اوکراین بفرستیم. مگر اینکه از آنجا به بلاروس تجاوز کنید. این پاسخ من است. خیلی وقت پیش داده شده بود. من باید امنیت کشور را تضمین کنم.
رئیس جمهور بلاروس همچنین یادآور شد که روسیه متحد بلاروس است. این کشورها گروهی از نیروهای مشترک دارند. با این حال، روسیه هرگز از بلاروس درخواست نکرده است که جنگی را علیه اوکراین آغاز کند.
لوکاشنکو داده های اطلاعاتی را بیان کرد که غرب می خواهد، بلاروس را به جنگ بکشاند و به معنای واقعی کلمه، رویای آن را در سر میپروراند. با توجه به طول مرزهای بلاروس، این امر جبهه را تا ۲۵۰۰ کیلومتر بیشتر و وضعیت را برای نیروهای بلاروس و روسیه پیچیده میکند.
او گفت: این یک سناریوی خوب است. ما این فرصت را به شما نمی دهیم؛ اما اگر جرأت کنید پا به سرزمین ما بگذارید، پاسخ، سخت ترین خواهد بود. غرب می داند که ما چگونه پاسخ خواهیم داد و چه سلاحهایی داریم.
لوکاشنکو تاکید کرد که مردم، به ویژه در مناطق مرزی، نگران فرود موشک اوکراینی هستند.
شرایط برای بهبود روابط با غرب
روزنامه نگاران آمریکایی از لوکاشنکو پرسیدند. چه احساسی نسبت به این واقعیت دارد که سیستم دولتی بلاروس را دیکتاتوری و خود او را دیکتاتور می نامند؟ او پاسخ داد: این واقعیت که شما در غرب فکر می کنید که در اینجا دیکتاتوری وجود دارد برای من یک مزیت است. به زودی شما هم دیکتاتوری میخواهید. شما در واقع آن را دارید، اما به شکلی ناعادلانه، پیچیده و احمقانه. همیشه وجود داشته است... در غرب سستی کامل وجود دارد: در آنجا نه دیکتاتوری وجود دارد و نه دموکراسی. ما در بلاروس تصمیم می گیریم و وظایف را انجام میدهیم. در واقع، من باید مداخله کنم یا بیشتر تصمیمات را بگیرم. اگر فکر می کنید این یک دیکتاتوری است، برای من خوب است. به نظر من دیکتاتوری نیست. در اینجا دیکتاتوری وجود ندارد.»
رئیس جمهور بلاروس گفت: ما کشور را غارت نکردیم. من میلیاردی در حساب های بانکی شما ندارم (البته شما می گویید دارم، اگر چنین است، می توانید آن را بگیرید). احتمالاً کمبودهای زیادی وجود دارد. اینجا کشور ماست، ما اینجا زندگی می کنیم، برای کسی مشکل درست نمی کنیم. ما در جنگ نیستیم و قرار نیست بجنگیم؛ بنابراین، برای من اهمیتی ندارد که شما در مورد من به عنوان یک شخص چه می گویید و من را "دیکتاتور" خطاب می کنید. اما من به آنچه در مورد کشور من می گویید اهمیت می دهم و می خواهم ما روابط عادی داشته باشیم. تنها یک شرط از جانب من وجود دارد: عدم دخالت. ما به نوعی خودمان همه چیز را حل خواهیم کرد. شما می توانید به ما کمک کنید. آن وقت دیگر «زندانی سیاسی» و مشکلات دیگر وجود نخواهد داشت. شما در حال ایجاد آنها هستید. شما می خواستید کشور را در سال 2020 زیر و رو کنید. من جزو کسانی بودم که به شما اجازه ندادند این کار را انجام دهید؛ بنابراین، در زندگی ما دخالت نکنید و ما شریک خوبی برای شما خواهیم بود. ما آماده انجام هر کاری هستیم که با منافع ما و متحدانمان تضاد نداشته باشد.
رئیس جمهور بلاروس تاکید کرد: اگر ما را مجبور نکنید به سرعت به توافق خواهیم رسید.
زلنسکی اوکراین را به نابودی میکشاند
الکساندر لوکاشنکو گفت: ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین با اقدامات خود برای تشدید و ادامه درگیری، کشور را ویران می کند. ولودیا زلنسکی در حال نابودی اوکراین است. پس از پایان جنگ، هیچکس اوکراین را احیا نخواهد کرد. بینید، فردا یک مشکل مبرم جدید پدیدار خواهد شد و جهان توجه خود را به آن معطوف خواهد کرد. آنها اوکراین را فراموش خواهند کرد. صد سال طول می کشد بازیابی کشور. هیچکس کمکی نخواهد کرد؛ مطمئن باشید.
رئیس دولت بلاروس تاکید کرد: اگر اوکراین و زلنسکی به آن نیاز دارد، اجازه دهید جنگ را ادامه دهند؛ اما این چیزی نیست که مردم عادی به آن نیاز داشته باشند. به همین دلیل است که می گویم باید با نظامیان آنجا صحبت کنیم، آرام آرام، قدم به قدم به نحوی به توافق خواهیم رسید.
او شرایط را به جنگ جهانی دوم و جنگ بزرگ میهنی که چندین سال به طول انجامید تشبیه کرد و گفت: ما فکر می کردیم که دیگر هرگز با آلمانی ها دست نخواهیم داد. اما با هم دوست شدیم. چنین حقایق زیادی در تاریخ وجود دارد. متأسفم که بسیاری از مردم این را درک نمیکنند.»
الکساندر لوکاشنکو بر این باور است تشدید درگیری، که همچنان از سلاح های متعارف استفاده می کند، خطرناک است. اما بالقوه میتواند موشک مافوق صوت، خدای ناکرده، هستهای شود.
رئیس دولت بلاروس گفت: خطر همین است؛ بنابراین، توقف جنگ، دست از حماقت و زمین گذاشتن سلاح ها مهم است.
دیدار با پوتین
لوکاشنکو گفت: ما درباره مسائل امنیتی و دفاعی بحث خواهیم کرد. مهمتر از همه ـ قبلاً گفتم که ما برای جلسه شورای عالی دولتی در ماه آوریل تا می آماده می شویم ـ قرار است در مورد مسائل اقتصادی، نظامی و سیاسی که در شورای عالی کشور بررسی می شود، بحث کنیم. ما می خواهیم ببینیم که دولت های بلاروس و روسیه چگونه وظایفی را که ما تعیین کرده ایم انجام می دهند. اول از همه، اینها مسائل اقتصادی است: منابع انرژی، بازار واحد، جایگزینی واردات، نحوه تامین مالی و نحوه اجرای آنها. این یک طیف کامل از مسائل است. بنابراین، ما قصد داریم در مورد همه این موضوعات بحث کنیم.
الکساندر لوکاشنکو گفت: اگر به موضوع گروه مشترک نیروهای خود در بلاروس اشاره کنیم، البته در مورد آن نیز بحث خواهیم کرد. آنها در حال گذراندن آموزش های رزمی با نظامیان بلاروس هستند تا در صورت لزوم آماده باشند تا با هم تجاوز به بلاروس را دفع کنند.
دعوت از بایدن برای گفتوگو در مینسک: حتی پوتین هم میآید
لوکاشنکو گفت: من آماده دیدار با جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده هستم. چرا بایدن به لهستان می رود؟ چرا لهستان؟ ما با این موضوع مشکل نداریم. اما اگر او مایل باشد ما آمادهایم که او را در مینسک میزبانی کنیم و گفتوگوی جدی داشته باشیم (لطفا این را از طریق کانال های خود به او منتقل کنید). او خواهان صلح در اوکراین است.
رئیس دولت بلاروس همچنین گفت که آماده برگزاری نشست مشترک با ولادیمیر پوتین و جو بایدن است. حتی پوتین برای نشست سه جانبه به مینسک پرواز خواهد کرد: دو رئیسجمهور متجاوز و دو دوست صلح دوست؛ چرا که نه؟ به خاطر پایان دادن به جنگ. اگر بخواهد جنگ را متوقف کند (لهستان همین نزدیکی است، من برایش هواپیما می فرستم، یک بوئینگ) و میزبان او می شویم. ما فرودگاههای بین المللی داریم. نیروی هوایی او می تواند اینجا فرود بیاید. کلینتون یک بار به دیدار ما آمد. اینجا، در حضور شما، ما سه نفر (من به شما تضمین میکنم که ولادیمیر ولادیمیرویچ پوتین خواهد آمد) می نشینیم و مشکل را حل میکنیم. ما میتوانیم همه مسائل را اینجا حل کنیم. اما افسوس که او نمیآید. هرچند باید به دلیل پایان دادن به جنگ، برای جلوگیری از تلفات بیشتر بیاید. او در لهستان میماند، زیرا لهستان کفتار اروپاست و امروز فعالترین نقش را در تشدید جنگ در اوکراین ایفا می کند. لهستان امروز پر سر و صداترین است، حتی بلندتر از ایالات متحده. بنابراین من شما و رئیس جمهورتان را به مینسک دعوت می کنم. ما امنیت، ایمنی و آسایش کامل را تضمین خواهیم کرد و مهمتر از همه، او از این سفر پشیمان نخواهد شد. بگذارید ببینیم اوضاع چگونه پیش خواهد رفت. من می توانم ولادیمیر ولادیمیرویچ پوتین را در مورد چیزی متقاعد کنم، اما نه بایدن شما را... ما خواهیم دید. ما در سراسر جهان اعلام می کنیم که رئیس جمهور بلاروس او را به بلاروس دعوت کرده است. نزدیک ورشو است، سی دقیقه با هواپیما فاصله دارد. من رئیس جمهور روسیه و بایدن را به مینسک دعوت می کنم تا بنشینند و صحبت کنند، اگر او [رئیس جمهور ایالات متحده] به مینسک نیاید ـ من در این مورد جدی هستم ـ به این معناست که شما خواهان جنگ هستید. من به شما تضمین می دهم که رئیس جمهور پوتین را متقاعد خواهم کرد که به مینسک پرواز کند تا ما سه نفر بنشینیم و به این فکر کنیم، چه کاری میتوان انجام داد یا شاید، اگر بایدن مایل باشد، زلنسکی را نیز دعوت کنیم. او می تواند بر فراز مینسک پرواز کند.
الکساندر لوکاشنکو گفت: روس ها و من سفر امن او را به بلاروس تضمین می کنیم؛ چهل دقیقه و او اینجاست. از کییف تا مینسک.
به سلاح هستهای نیازی نداریم
لوکاشنکو گفت: بلاروس به سلاحهای هستهای استراتژیک نیاز ندارد، این کشور قرار نیست به آمریکا حمله کند.
رئیس جمهور بلاروس در پاسخ به یکی از این سؤالات خاطرنشان کرد: سلاح های هسته ای به دو دسته تاکتیکی و استراتژیک تقسیم میشوند. ما مطلقاً به سلاح های استراتژیک نیاز نداریم. ما قصد نداریم آمریکاییها را بکشیم و موشکهای استراتژیک هستهای را از خاک بلاروس پرتاب کنیم. زمانی که رئیس جمهور شدم، با اصرار آمریکاییها، تسلیحات هستهای از بلاروس خارج شد. ما مدرن ترین توپول ام و مدرن ترین سلاح ها را داشتیم. ما پذیرفتیم که آنها را در مقابل تضمین آمریکاییها، اروپاییها و روسها که هرگز به حاکمیت و استقلال ما تجاوز نخواهند کرد و تحریمهای اقتصادی علیه ما اعمال نمیکنند، رها کنیم. این ترتیب رسمی شد. آنها [غربها] بیاعتنایی کردند، زیر پا گذاشتند، علیه ما تحریم می کنند. آنها با نقض آن معاهده، ما را هر جا که ممکن است خفه می کنند. اگر ما این سلاحهای هستهای را داشتیم، با ما اینطور صحبت نمیکردند. همه فقط زور را درک می کنند. چیزی که اکنون در مورد آن صحبت میکنیم، سلاح های هستهای تاکتیکی است. هواپیماهایی که می توانند سلاح های هستهای تاکتیکی حمل کنند، باید آماده باشند.
کنگره آمریکا درصدد تروریستی خواندن «واگنر» روسیه
در شرایطی که پیشرویهای اخیر گروه نظامی واگنر وابسته به روسیه در جنگ اوکراین خبرساز ساز شده است، یک گروه از سناتورهای دموکرات و جمهوریخواه آمریکایی برای «تروریستی» خواندن این گروه به تکاپو افتادهاند.
یک گروه فرا حزبی از سناتورهای آمریکایی به رهبری «بن کاردین» سناتور ارشد دموکرات و «راجر ویکر» همتای جمهوریخواه او اعلام کردند که برای تروریستی شناختن گروه واگنر روسیه تلاش خواهند کرد.
به گزارش رویترز، در صورت موفقیت این گروه فراحزبی از سناتورهای آمریکایی، وزارت خارجه آمریکا، باید واگنر را به فهرست «سازمانهای تروریستی خارجی» اضافه کند.
طرح پیشنهادی آنها در این باره، «قانون پاسخگو کردن مزدوران روسیه» نام دارد که نخست در هفتههای پایانی کنگره قبلی آمریکا پیشنهاد آن مطرح شد؛ اما این پیشنهاد برای تصویب به کنگره قبلی ارائه نشده بود.
بن کاردین و راجر ویکر به عنوان طراحان اصلی این طرح، ریاست مشترک «کمیسیون هلسینکی» آمریکا را بر عهده دارند؛ کمیسیونی با هدف ادعایی آن «ترویج حقوق بشر» اعلام شده است.
تدارک قانونگذاران ارشد کنگره آمریکا برای تروریستی خواندن گروه واگنر در شرایطی انجام میشود که این گروه نظامی وابسته به روسیه نقش مهمی در پیروزیهای اخیر در اوکراین داشته است.
آمریکا ماه گذشته گروه واگنر را در فهرست «گروههای جنایتکار» طبقه بندی کرده است. «جان کربی» هماهنگ کننده امور راهبردی در شورای امنیت کاخ سفید گفته بود: «معرفی گروه واگنر به عنوان سازمان جنایتکار بینالمللی به ما این امکان را میدهد تا این گروه و کسانی که با آن همکاری میکنند را مجازات کنیم.»